Aleksandar Jestrović Jamesdin

>>Ova diskusija deo je programa 60. godina Umetničke kolonije Ečka – Slika 2015.

nikola
.

Petak, 19. jun 2015. od 19č
Savremena galerija Zrenjanin

.

Otvorena diskusija među publikom o radovima
ALEKSANDRA JESTROVIĆA – JAMESDINA

.

Tekstovi i vizuelna dokumentacija, pdf, 1,2 MB •• UKP_Jamesdin
Tekstovi bez vizuelne dokumentacije, Word, 50kb •• UKP_Jamesdin

.

Predstojeća diskusija posvećena je grupi radova Aleksandra Jestrovića – Jamesdina. Ova odabrana grupa radova bavi se ratovima, ali na način koji govori i o izmeštanju, ne samo fizičkom izmeštanju – u Jamesdinovom slučaju u Berlin, već i mentalnom izmeštanju. Povoda je u Jamesdinovom radu bilo nekoliko, od neposrednog kontakta sa ratovima u Jugoslaviji devedesetih i njegovog oca koji je bio vojno lice, preko obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, do fokusiranog bavljenja umetničkom interpretacijom rata kroz različite evropske ratove kroz svoj magistarski rad. Pozicije o kojima može da se govori o Jamesdinovim radovima mogu biti višestruke: subjektivna pozicija pripadnika zaraćene strane, pozicija umetnika koji objektivizuje prizore rata i deli ih sa publikom, pozicija umetnika-istoričara koji postavlja činjenice (doživljaje?) u istorijski poredak, pozicija izmeštanja koja otvara polje diskusije o paralelnim stvarnostima subjektivnosti, pozicija promišljanja zajednice, itd.
Ovaj razgovor dešava se u okviru Umetničke kolonije Ečka, te će Jamesdin stvarati i nove slike u samoj Ečkoj. Na koji način će kontakt sa drugim umetnicima i stanovništvom sa kojim će biti u kontaktu tokom kolonije obogatiti njegove radove – pozivamo vas da se pridružite diskusiji!

.


Aleksandar Jestrović ili Jamesdin je rođen 1972. U Zagrebu (SFRJ), diplomirao je na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2000. godine u klasi profesora Čedomira Vasića. Trenutno na master programu UDK – Berlin. Nije osuđivan, oženjen, služio vojsku. Živi i radi u Berlinu i Beogradu.
htpp://jamesdin.wordpress.com

.


60. godina Umetničke kolonije Ečka – Slika 2015.
Umetnička kolonija Ečka
18 – 24. jun 2015.

.

60. saziv umetnika u Umetničkoj koloniji Ečka „Slika 2015“ okupiće petoro umetnika koji će se baviti klasičnom slikarskom tehnikom, uljem na platnu. Iako je od 2006. godine transformisan tradicionalan susret umetnika u koloniji i umetnicima data mogućnost da se bave različitim formama savremenog vizuelnog izražavanja, 60. okupljanje umetnika u Ečki koncipirano je tako što su pozvani umetnici koji se bave isključivo slikom. Tokom prethodnih devet susreta pojam slike je, u skladu sa savremenim tendencijama u umetnosti i teoriji, razmatran i preispitavan od strane različitih umetnika u najširem mogućem smislu. „Slika 2015.“ vraća se tradiciji u smislu sagledavanja mesta i uloge slike u savremenoj vizuelnoj umetnosti.

Učesnici ovogodišnje kolonije „Slika 2015.“ su: Milica Crnobrnja, Milica Ružičić, Aleksandar Jestrović Jamesdin, Nikola Marković i Vuk Vučković.

Kolonija 60. godina Umetničke kolonije Ečka – Slika 2015. realizuje se u saradnji sa udruženjem umetnika „Frekvencija“ iz Beograda.

.


Ova diskusija deo je programa 60. godina Umetničke kolonije Ečka – Slika 2015. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine.
F_logo LOGO GALERIJE MALI.

.

.

IMG_9262 copy IMG_9271 copy IMG_9273 copy IMG_9274 copy IMG_9279 copy IMG_9280 copy IMG_9281 copy IMG_9287 copy IMG_9288 copy IMG_9289 spojene 2 copy IMG_9292 copy IMG_9293 copy IMG_9294 copy

AdvertisementsKontakt

umetnik.kao.publika@gmail.com

+ Ukoliko želite da vam šaljemo najave razgovora, što je jednom do dvaput mesečno, pošaljite nam svoj e-mail.


%d bloggers like this: