Dušica Popović

 

Dušica Popović, NEMA VREMENA ZA (ČISTO) VREME, otogrif-brošmin (guma, ogledala, juvidor, foreks), 2011/2013.

Dušica Popović, NEMA VREMENA ZA (ČISTO) VREME, otogrif-brošmin (guma, ogledala, juvidor, foreks), 2011/2013.

 

Subota, 1. novembar 2014. od 19č

Ljubičica, kafe-klub kamernog tipa

Prizrenska 11, interfon br. 6, prvi sprat

 

 

Otvorena diskusija među publikom o radovima

DUŠICE POPOVIĆ

.

.

.

Tekstovi i vizuelna dokumentacija, pdf, 1,3 MB •• UKP_Dusica Popovic

Tekstovi bez vizuelne dokumentacije, Word, 50kb •• UKP Dusica Popovic

 .

.

.

Predstojeća diskusija posvećena je radu Dušice Popović, a njen rad obuhvata njenu jedinstvenu pojavu.

Dušicu Popović svi znaju iz viđenja, sa ulice, sa otvaranja izložbi, ali čini se da je malo ko imao prilike da više sazna o njenom umetničkom izrazu. Utoliko je ovo prilika da se publika  bliže upozna sa otogrifizmom (otogriffizam), pravcem „u umetnosti XXI veka, koji se nadovezuje na neke strategije modernizma i avangarde iz prve polovine XX veka. Termin „otogrifizam“ istovremeno podrazumeva umetnički pravac i medij (poput slikarstva, skulpture, videa, instalacije itd). Svaki pojedinačni rad, tj. otogrif, nosi se na telu, polazeći od ušiju naviše, naniže ili u stranu.“

Rad je isključivo pravljen za njeno telo koje ga (u)nosi u javni prostor i među ljude. Njegova osnova nalazi se u objektima pravljenim nalik na minđuše većih dimenzija, koje se nose uvek oko ušiju. Ona te radove naziva otogrifima, a samoformirani pravac u umetnosti – otogrifizam.

Autor ujedno umetničkog rada i interpretacije, Dušica Popović predstavlja specifičnu poziciju na sceni koja može da se sagleda i kao autohtona, ali i sveobuhvatna za mnoge druge umetničke prakse. Obrazovana kao istoričar umetnosti, ona istovremeno kreira umetnički rad, umetničku pojavu, i sama ga interpretira i smešta u istorijske tokove.

Tekst koji je pripremila za diskusiju obuhvata izvode iz njenog Manifesta otogrifizma koji je u pripremi, ali koji u ovom tekstu ipak otvara zanimljiv pristup njenoj praksi.

Pridružite se diskusiji o subverziji i provokaciji, o problematici dekoruma ili prikladnosti, kao i o dosadi, i ponesite svoje nedoumice i pitanja u vezi sa radom Dušice Popović da zajedno pričamo o njima.

 .

 –

Dušica Popović, rođena 1981. u SFRJ. Završila istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Bavi se teorijom i praksom otogrifizma i objavljuje tekstove na portalima http://www.crf.rs i http://www.seecult.org, u rubrici Blog (naziv bloga glasi RETRO KAO… SLOBODA).

 .

Hvala кафе-клубу Љубичици

 

AdvertisementsKontakt

umetnik.kao.publika@gmail.com

+ Ukoliko želite da vam šaljemo najave razgovora, što je jednom do dvaput mesečno, pošaljite nam svoj e-mail.


%d bloggers like this: