Ivan Petrović

This slideshow requires JavaScript.

.

Četvrtak, 27. septembar 2012. od 17č

Muzej savremene umetnosti Beograd, Ušće 10, blok 15, Beograd

Otvorena diskusija među publikom

o radovima umetnika

IVANA PETROVIĆA

 .

 .

Odavde skinite informacije i dokumentaciju o izložbi i umetniku, kao i pitanja o kojima ćemo diskutovati::

[Tekstovi i vizuelna dokumentacija, pdf, 1MB] UKP Ivan Petrovic

[Tekstovi bez vizuelne dokumentacije, Word, 50kb] UKP Ivan Petrovic

U okviru tekuće izložbe Šta se dogodilo sa Muzejom savremene umetnosti? u samom Muzeju u Beogradu UMETNIK KAO PUBLIKA priređuje drugi razgovor među publikom o radovima autora koji učestvuju na izložbi. Ovaj put diskutovaće se o radovima Ivana Petrovića.

Umetnik je na izložbi izložio foto-tapet, na kome je fotografija detalja prostora samog Muzeja iz proteklih godina u toku epopeje njene rekonstrukcije. Paralelno sa ovim, fotografije iz istog ciklusa bile su izložene u Uličnoj galeriji u centru Beograda, na ulici. Kakva dinamika odnosa se uspostavlja između fotografskih prizora napuštenog prostora muzeja nad muzejima u Srbiji (drugi muzej od kapitalnog značaja—Narodni muzej, zatvoren je zbog rekonstrukcije i duže nego MSUb), auto-reflektujući na to u samom prostoru Muzeja na Novom Beogradu, a kako pristupiti prizorima iz istog fotografskog ciklusa izmeštenim u Uličnu galeriju, na ulicu u samom centru starog Beograda? Šta ostaje nakon sagledavanja jetkog kritičkog potencijala koji nose ovi prizori, pogotovo na mestima na kojima su bili izloženi?

Diskusija koju pripremamo osvrnuće se na odabir fotografskih radova Ivana Petrovića gotovo od početka njegove prakse. Umetnik postavlja pitanja na relaciji fotografije i prakse savremene vizuelne umetnosti u Srbiji, pre svega u vezi sa pravom na dokumentovanje realnosti. Neka od pitanja koja umetnik postavlja su: Da li se aktuelnom praksom realizovanja i prezentovanja radova savremene umetničke produkcije kod nas u alterntivnim i neadekvatnim prostorima uslovljava i afirmiše jedna nova vrsta umetnosti koja nastaje kao mutirani proizvod svojstven okolnostima? Da li je podržavanje takvih izložbi učešćem umetnika na njima, istovremeno i podržavanje takvih uslova i prećutno odobravanje okolnosti u kojima se to dešava?

.

.

*

Izložba Šta se dogodilo sa Muzejom savremene umetnosti? –neizložba dokumentacije, umetničkih intervencija i enterijera zgradebiće otvorena do 30. septembra 2012.

Radno vreme Muzeja: od 10 do 18 časova. Utorkom zatvoreno.

Više o izložbi:: http://www.msub.org.rs/izložba/šta-se-dogodilo-sa-muzejom-savremene-umetnosti

.

*
Grupa izložbi FotodokumentI 02 u kojima Ivan Petrović učestvuje u različitim svojstvima su u toku u Salonu Muzeja savremene umetnosti Beograd (Pariska 14), Galeriji Remont (Maršala Birjuzova 7) i Uličnoj galeriji (Terazije 27, Bezistan)

Više informacija na

http://www.film-art.org/fotodokumenti/index.html

http://www.remont.net/galerija.html

http://www.msub.org.rs/izlo%C5%BEba/fotodokumenti-02

http://www.mikroart.rs/index.php?id=88

.

.

Ovde možete da preslušate montirani audio materijal sa diskusije [~30min]::

Materijal je pripremila Ljubica Ćetković.

AdvertisementsKontakt

umetnik.kao.publika@gmail.com

+ Ukoliko želite da vam šaljemo najave razgovora, što je jednom do dvaput mesečno, pošaljite nam svoj e-mail.


%d bloggers like this: