Milijana Istijanović

????????????????????????????????????

Privremen zauvjek, 2013.

.

.

Ponedeljak, 24. avgust 2015. od 19č

Atelje DADO, Narodni muzej Crne Gore, Cetinje

.

.

Otvorena diskusija među publikom o radovima

MILIJANE ISTIJANOVIĆ

.

.

.

.

Tekstovi i vizuelna dokumentacija, pdf, 1 MB •• UKP_Milijana Istijanovic

Tekstovi bez vizuelne dokumentacije, Word, 50kb •• UKP_Milijana Istijanovic

Na prvoj diskusiji Umetnik kao publika koja se realizuje van Srbije publici će biti predstavljena serija radova Milijane Istijanović, umetnice iz Crne Gore koja je gotovo sve svoje skorije radove realizovala van matične zemlje.

Njena umetnička istraživanja bave se prostorima kojima retko ko ima pristup – zapuštenim i napuštenim prostorima, zaboravljenim i skrivenim. Umetnica osvaja te prostore prefinjenim upisivanjem, možda bi moglo da se kaže i – obelodanjivanjem, života tih privatnih soba, salona, pa čak i fabričkih hala izmišljenim, zamišljenim ili senzibilno ukodiranim realnostima tih prostora. Ona sa zidova tih prostora skida površinske slojeve i njen crtež ženskih tela i nameštaja otkriva višeslojnost vertikalnih površina sa kojima se, ulaskom u te zaboravljene prostore, suočavamo.

Umetnica kaže: „Radovi su site-specific karaktera koji ispituje značenje kuće, pripadnosti i prolaznosti. Odnose se i na pitanja o socijalnom kontekstu mjesta i determinisanju odnosa čovjeka i prostora. Porodično nasleđe, životne okolnosti, česte promjene kuća i mjesta boravka su odredile i moju likovnost. Pojam kuće stvara sigurnost. Situacije, život, poslovi, određuju mjesto boravka, a i mjesto pripadnosti. Neminovno je da neki od nas još uvijek tragaju za tim.”

„Prostor sve čuva. Čak i zaborav.”
Pozivamo vas da se pridružite diskusiji o tome da li i na koji način ovi radovi reflektuju realnost savremenog života u Crnoj Gori. Da li je važnije gde su izvedeni radovi ili šta je to što umetnica „nosi” sa sobom? Koliko umetnost može da da povratnu sliku o svemu onome što mislimo da „nema glas”?

.

Milijana Istijanović
Rođena 1982. godine. Diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, Crna Gora, na vajarskom odsjeku u klasi prof. Pavla Pejovića. Priredila je sedam samostalnih izložbi. Njen rad je prikazivan na međunarodnim festivalima i projektima. Dobitnica je Godišnje nagrade za vajarstvo Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, kao i prve nagrade na Hercegnovskom zimskom likovnom salonu. U poslednjih par godina, radove je stvarala van svoje zemlje u okviru rezidencijalnih boravaka i projekata. Živi u Crnoj Gori.

sekanaart@gmail.com
http://milijanaistijanovic.wordpress.com/

.

.

Ova diskusija deo je pratećeg programa samostalne izložbe Mirjane Stojadinović u Ateljeu DADO

F_logo  DADO logo

AdvertisementsKontakt

umetnik.kao.publika@gmail.com

+ Ukoliko želite da vam šaljemo najave razgovora, što je jednom do dvaput mesečno, pošaljite nam svoj e-mail.


%d bloggers like this: