Slavica Obradović

_MG_0119 copy

Slavica Obradović, “The Less I Know the Better”, Galerija DOB, 2016.

.

Subota, 6. februar 2015. od 18č

Galerija Doma omladine Beograda, Makedonska 22

.

.

Otvorena diskusija među publikom o radovima

SLAVICE OBRADOVIĆ

.

.

.

Tekstovi i vizuelna dokumentacija [pdf, 0,8 MB]

UKP_Slavica Obradovic

Tekstovi bez vizuelne dokumentacije [Word, 45kb]

UKP_Slavica Obradovic

.

Samostalnom izložbom u “The Less I Know the Better“ Galeriji Doma omladine Beograda Slavica Obradović predstavlja seriju skulptura i crteža.

Iako slične po tematici, crteži i skulpture ipak predstavljaju paralelne celine. Naime, crteži predstavljaju skoro uvek dva isprepletena tela, istog kolorita i ponekad ne možemo jasno da odvojimo da li se radi o jednom udvojenom ili o dva tela. Tela nikad nemaju glave, tek ponekad imaju grudi (muške? ženske?), ali su uvek prisutne atletske noge, ujedno nežne i jake.

Od tri izložene skulpture, jedna je najsličnija crtežima i ona predstavlja dva para nogu koje možemo da razlikujemo, dakle jedan par bi verovatno bio ‘muški’ – obojen plavom bojom, nešto veći i agresivniji u položaju, dok bi drugi par nogu mogao da bude čitan kao ‘ženski’ – nešto manji po veličini, puteniji, obojen ružičastom bojom i u pasivnijem položaju. Druge dve skulpture predstavljaju jedinstveno/jedno telo koje u oba položaja kleči, jednom okrenuto ka gore, drugi put zaronjeno u bazen duginih boja. Glave nema, grudi nema, noge su androgine, gotovo stilizovane.

Umetnica sama svoje radove kontekstualizuje „da se formiraju oko teme gender fluid ličnosti i (ne)deklarisanja na polnu pripadnost.“ Lična preispitivanja umetnice, završetak fakulteta i ulazak u profesionalne ‘vode’ svi nose dramatičnu notu kompleksnih dinamika seksualnosti kao životne sile.

Na koji način društvo uključuje (sve) pojedince u sebe? Na koji način pojedinci uspostavljaju komunikaciju sa društvom? Kako se politizuje seksualnost i seksualizuje političnost? – ovo su samo neka od pitanja o kojima ćemo razgovarati u okviru izložbe Slavice Obradović. Pridružite se subotnje-popodnevnom razgovoru o umetničkim radovima!

.

.

Slavica Obradović rođena je 1990. godine. Diplomirala je 2015. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku vajarstvo, u klasi profesora Mrđana Bajića.

http://cargocollective.com/SlavicaObradovic

.

 

.

 

Hvala Domu omladine Beograda i Dušanu Saviću

 

 

 

AdvertisementsKontakt

umetnik.kao.publika@gmail.com

+ Ukoliko želite da vam šaljemo najave razgovora, što je jednom do dvaput mesečno, pošaljite nam svoj e-mail.


%d bloggers like this: