PROMOCIJA KNJIGE Umetnik kao publika: razgovori među publikom

Petak, 24. 1. 2014. od 19 h

Razgovor sa novinarima od 18 h

Društveni centar „Oktobar“, Strahinjića Bana 33, Beograd

Muziku pušta Nataša Vranić

Izložba će biti dostupna i narednih par dana

Radno vreme: svakodnevno od 12 h do 24 h

 pozivnica slika

UMETNIK KAO PUBLIKA: RAZGOVORI MEĐU PUBLIKOM

Promocija knjige i izložba fotografija

.

.

Umetnik kao publika: razgovori među publikom uobličuje u format knjige četvorogodišnji umetnički projekat Umetnik kao publika u čijem je okviru publika trideset jedan put javno diskutovala o radovima umetnika iz Srbije, Holandije i Austrije.

Srž projekta je komunikacija između umetničkog rada i publike: publika je bila pozivana da diskutuje o odabranim i unapred predstavljenim radovima, bez učešća umetnika. Umetnik je u ovom slučaju postajao publika publici, preuzimajući pasivnu ulogu u diskusijama. Učesnici u diskusijama bili su kako profesionalci, tako i ljubitelji umetnosti ili ljudi koje je interesovala neka specifična tema kojom se bavio rad o kome se diskutovalo. Ljudski kapital utkan u diskusije je neprocenjiv.

Sve diskusije su snimljeni, kasnije montirani, postavljeni na sajtu projekta i emitovani na Radio Beogradu 2 – RTS.

Knjiga obuhvata petnaest priređenih transkripata, a sve diskusije, njih trideset jedna, predstavljene su tekstualnom i foto-dokumentacijom o radovima o kojima se razgovaralo.

Knjiga je korak dalje u odnosu na uživo održane diskusije, jer ona predstavlja trag specifičnog vremena i specifične geografije – ona daje uvid u to kako umetnici reaguju na društvenu, ali i privatnu, realnost koju živimo, i kako publika čita te radove i projektuje svoja viđenja iste te realnosti. Diskusije, obrađene u knjizi, sumiraju i artikulišu segment onoga što ovde i sada delimo – od muzeja koji ne rade, preko svih kriza i načina pružanja otpora do ličnih poetika, daju mu glas i oblikuju nevidljivu zajednicu mimo formalnih određenja.

.

.

Autor projekta i knjige je Mg Boba Mirjana Stojadinović

Projekat i knjiga realizovani su u produkciji Udruženja umetnika Frekvencija

Projekat i knjiga realizovani su podrškom Fondacije za otvoreno društvo – Srbija

Segment knjige je podržao Austrijski kulturni forum

Partner projekta je Kulturni centar Reks

https://razgovori.wordpress.com

.

.

Umetnik kao publika: razgovori među publikom

Izdavač: Frekvencija, Beograd

Meke korice, štampa crno-bela, 368 strana

Preko 340 fotografija

Format: 165 x 235 mm

Jezik: srpski, latinica

ISBN 978-86-917153-0-4

.

F_logo  Frekvencija          FOS-SERBIA-LOGO.ai       logo REX-a copy

.

Umetnici i projekti o kojima se diskutovalo: Goran Micevski, Mariela Cvetić, Irena Ristić, Predrag Terzić, Ivan Petrović, Saša Tkačenko, Irena Lagator Pejović, Branka Kuzmanović, Milena Putnik, Bioskopi: povratak otpisanih, Danilo Prnjat, Nina Hehtl, Goran Đorđević, Vahida Ramujkić, Dušica Dražić, Peti park – borba za svakodnevicu, Nataša Teofilović, Jelica Radovanović Dejan Anđelković, Milorad Mladenović, Marko Crnobrnja, Miša Mladenović, Bik Van der Pol, Zoran Pantelić, Dragana Žarevac, Lana Vasiljević, Miloš Tomić, Boris Šribar, Igor Milovanović, Zoran Todorović, Nikoleta Marković, Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf

.

Partner projekta: Kulturni centar REX

Više diskusija realizovano je na poziv Muzeja savremene umetnosti Beograd.

.

Finansijski projekat su podržali: Fondacija za otvoreno društvo – Srbija, Austrijski kulturni forum Beograd, Ambasada Holandije u Beogradu, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Program Beogradske nezavisne kulture NA SOPSTVENI POGON (2011), kao i Mesto za kulturu.

.

Prostori beogradskih diskusija bili su: Kulturni centar Reks, Muzej savremene umetnosti, Beograd (Salon MSUB i MSUB na Ušću), Ekspedicija IneksFilm, Magacin u Kraljevića Marka, Kontekst u Mesnoj zajednici, Kulturni centar Beograda (Likovna galerija i Galerija Artget).

.

Celokupna dokumentacija svih diskusija, fotografije, montirani audio fajlovi kao i tekstovi o radovima o kojima se diskutovalo, dostupni su na adresi https://razgovori.wordpress.com

Kontakt: umetnik.kao.publika@gmail.com

 

AdvertisementsKontakt

umetnik.kao.publika@gmail.com

+ Ukoliko želite da vam šaljemo najave razgovora, što je jednom do dvaput mesečno, pošaljite nam svoj e-mail.


%d bloggers like this: